Awaryjność - co nas spotkało podczas eksploatacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ziomal
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 5841
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez raadek_71
    Wg mnie hamulce (dokładnie tarcze) są bardzo, ale to bardzo kiepskie. 2x razy się o tym przekonałem. 100 kkm na oryginałach, to naprawdę
    To zależy od stylu jazdy . Jeżeli ciągle dojeżdżasz na luzie do skrzyżowań czy torów to i mogą się skończyć po 80kkm , U mnie jesst już 105kkm i jakoś w najbliższych 20kkm się nie zapowiada na wymianę . Klocki zostały tylko raz wymieniane.

Pozdro
    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Samiec
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4287
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
      Amortyzator ma ten sam numer tu i tam, wiec czym sie rozni??
      Moze tym, ze na skodowskim jest napis ze wyprdukowano w czechach ?
      TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
      SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Samiec, a na innych też w vw tak samo made in czech republik
        Gość który sie nabijał ze skody w salonie Audi przy odbiorze A8 mało zawału nie dostał jak mu znalazłem z 10 różnych części na których był znaczek skody ale miał mine była bezcenna

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez djczas
          Samiec, a na innych też w vw tak samo made in czech republik
          A myslalem, ze to tylko u nas takie
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Samiec, :twisted: :twisted: sie kolo zdziwił a na konie cjeszcze go objechałem na autostradzie :twisted: :twisted: 3.0 tdi fakt koleś sie napinał ale pamiętał że auto na dotarciu

Komentarz

• mariomar
              Classic
              • 2007
              • 12

silnik 1.9 Tdi 90km 1999r dzisiaj zauważyłem że jak dodaje gazu słychać metaliczny dzwięk na razie jest słaby ale nie wiem co to może być :?: i tylko kiedy jadę na luzie pracuje normalnie :?:

[ Dodano: Wto 08 Maj, 07 17:37 ]
              może ktoś wie co się dzieje z wycieraczkami przez dwa tygodnie pracują normalnie a przez kolejne dwa prawie wcale tz.bardzo wolno

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

mariomar, podjedz do czeladzi 10 maja popatrzymy w szafranowym dworze od 20 będziemy

Komentarz

• paf
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3140

Zamieszczone przez mariomar
                  może ktoś wie co się dzieje z wycieraczkami przez dwa tygodnie pracują normalnie a przez kolejne dwa prawie wcale tz.bardzo wolno
                  najprawdopodobniej to mechanizm wycieraczek - nadmiar soli zimowej i innych zanieczyszczeń - do przeczyszczenia i będzie OK

Komentarz

• mariomar
                    Classic
                    • 2007
                    • 12

sory nie mam czasu może kiedyś,znacie dobrego mechanika z okolic który zajmuje się skodami

Komentarz

• tomaszg
                      Classic
                      • 2007
                      • 11

1.ok .30 dni od kupna zamek tylnej klapy /kombi/
                      2. ok 40 dni przed wzmacniacz antenowy
                      teraz 14 tys /6m-cy/ jest ok.

Komentarz

• hunfel
                        Classic
                        • 2007
                        • 4

120 kkm

1) 100 kkm lozysko prawy przod.
                        2) 85 kkm gumy na drazku stabilizacyjnym
                        3) 60 kkm miska olejowa ( moja wina - nie trzeba bylo tak zasuwac po wertepach )
                        4) 115 kkm pedal gazu - w ASO powiedzieli ze padlo to pierwszy raz u nich i ze czas oczekiwania na nowy ok 2 tyg czasu. W koncu dostalem z rozbitej oktaski.
                        5) notorycznie pali mi zarowki z przodu ale to moze bys dlatego ze non stop jezdze na swiatlach.

Pozatym polecam kazdemu kto nie chce miec problemow z autkiem i chce zaoszczedzic na paliwie.

Autko spala mi na 100 km nie wiecej niz 5,0 l i to w cylku mieszanym przy 110 KM.

Komentarz

• mirro
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 248

Skoda to super auto gdy się nie psuje ja użytkuje już trzecią miałem Felicje kombi 1.6 benzyna i nic Oktavie I TDI 90 Ps przejechane 240 tys. i nic a teraz Octavia II TDI 105 Ps i porażka po przejechaniu 50 tys poszła turbina po 80 tys uszczelka pod głowicą i jeszcze wiele drobrych aczkolwiek denerwujących usterek(całe szczęście że jest jeszcze na gwarancji ) ale sobie myśle że inne marki też sie psują i pozostaje jej cały czas wierny!!! SKODA !!!

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

mirro, z którego roku auto jest

Komentarz

• mirro
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 248

Octavia II czerwiec 2005 1,9 tdi 105 Ps wersja Ambiente Kombi

Mam jeszcze cały czas problem z terkotaniem w lewym przednim kole przy skrecie w prawo i włączonym sprzęgle byłem już 3 razy w serwisie Skody w Kaliszu i po jazdach próbnych oni nic nie słyszą a mnie krew zalewa może miał ktoś podobny problem to prosze o wskazówki.

Komentarz

• deespe
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1468

Octa 1,9 TDi 90 kucy czerwiec 2003.

Jako takich usterek nie miałem ale najbardziej co mnie wk#$*&ło to osłona pod silnikiem. Nie wiem ale wydaje mi się że jej zaprojektowanie dali do przedszkola. Już nie jedną Octe widziałem z oberwaną osłoną. Moja powędrowała na śmietnik po N-tej próbie montażu. To jest chyba jedyny ale poważny mankament w Octaviach.

Aha jeszcze można by się przyczepić do tapicerki wzdłuż progów ale to już miejszy pikuś.
                                :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• autorus
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 508

117kkm

- łożyska przednich kół na gwarancji
                                  - linka w drzwiach od otwierania drzwi.
                                  - spaliły sie juz dwie żaróweczki od postojowych. Kłopot polega na tym ze nie łatwo je wymienić samemu w xenonach

No i tyle na razie

- trzeba dolać trochę oleju między wymianami w aso.

Autorus
                                  http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                  Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                  Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

45 kkm.

Jak do tej pory praktycznie nic, samochód ma niecały rok.

1. regulacja brzęczącego zderzaka w okolicach 2-2,5 rpm.
                                    2. jakieś 2 tygodnie temu wymiania tylnego zamka od klapy bagażnika.

Wszystko na gwarancji.

Jak każdy PD bierze trochę oleju od wymiany do wymiany.

I tyle, paliwo i wio

Komentarz

• paf
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3140

Dzida, te zamki tylnej klapy to jakaś trefna partia musiała być - ja mam auto z przełomu 05/06 i też wymieniałem ten zamek

jak na razie 26kkm i tylko ten zamek - reszta miód

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

Dzida, te zamki tylnej klapy to jakaś trefna partia musiała być - ja mam auto z przełomu 05/06 i też wymieniałem ten zamek
                                        ale jajka, mój zaciął się w pozycji "wciśnięte/otwarte" i tyle go widziałem. I oczywiście nur przez tylne fotele (dobrze że są składane). :wink:

Komentarz

• Arek
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 3143

118kkm sprzęgło jednokierunkowe padło sobie :diabelski_usmiech
                                          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

149kkm - odpadl plastik oslaniajacy kierunek prawy, teraz moge lac wode do srodka i zrobic sobie DIY angel eyes

146 kkm - powolna agonia dwumasy - dziala do teraz, pitole, nie wymieniam, znac daje o sobie narazie tylko przy gaszeniu silnika

147 kkm - napinacz paska wielorowkowego sprowadzil mi do auta stado chrabaszczy ... coz, jak juz sa to niech beda

139 kkm - przeplywomierz, wymieniony w ASO na nowy, ktory znow siada ... ale gwarancja jest :twisted:

~140kkm - wszystkie plastiki w aucie juz nie maja takiego spasowania jak powinno, kanapa trzeszczy dajac niezly koncert, ale podkrecam cb lub radio na maxa i jakos tego nie slysze ...

147 kkm - powoli odpada ta listwa pod wycieraczkami, ktora trzyma szybe ... coz, szyba bedzie niebawem do wymiany, bo kropek jest wpizdziec, wiec i ta listwe sie naprawi.

Do tego wczoraj zauwazylem ze w grodzi silnika, zaraz pod ow listwa, pojawia sie rdza ... dziwna sprawa na fakt, ze auto nie bylo bite ani nic :roll:

Generalnie, poza tymi drobnostkami to jezdzi sie niezle :diabelski_usmiech
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• hunfel
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 4

Zamieszczone przez paf

Ja z końca maja 2005 i też mi w zamku plasticzek sie połamał. Ale zrobiłem na drut i działa jak miodek.

Zdravim

Komentarz

• Highspeed
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 298

Zamieszczone przez hunfel
                                                Zamieszczone przez paf

Ja z końca maja 2005 i też mi w zamku plasticzek sie połamał. Ale zrobiłem na drut i działa jak miodek.

Zdravim
                                                ja mam 2006 - i też już zamek nówka w aucie.. ;-)))
                                                w maju tego roku rozłożył się na sam koniec pakowania auta do wyjazdu nad morze. skutek - rozpakowanie auta "od tyłu" :lol: by dosięgnąć do zamka...
                                                nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• Iron
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 281

OK to ja wymienię mojej skodziny.

10-15kkm wykrzywiła się jedna tarcza hamulcowa - wymienione na gwarancji

2x przepływomierz, nie pamiętam po ilu km ale pierwszy chyba po 30kkm a drugi po 70kkm

80kkm napinacz paska wielorowkowego - ale brzęczał

90kkm czujnik płynu chłodzącego - grosze

110kkm nowe osłony plastikowe pod silnikiem - przywaliłem na śpiącym gliniarzu

115kkm - jedna najpoważniejsza i najdroższa awaria to sprężarka klimy padła. - oj zabolało w kieszeni :|

Ogólnie to prawie 5 lat spokoju :szeroki_usmiech

Oczekuje:
                                                  Superb III L&K 2.0 TSI 280KM 4x4 DSG - niedługo będzie

Obecnie:
                                                  Citigo Style ASG
                                                  Kymco Downtown 300i ABS

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Iron, ale to w RSce :?:
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm